Revize domovních čistíren do 50 EO

Úvod     Domovní ČOV      Služby     Revize     Kontakty

Kontakty

Kde nás najdete:
Plzeňská 50
České Budějovice
37005


Provádíme revize v Jihočeském kraji


Peter Bolha
tel: 602 377 570
mail:
revize-cov@seznam.cz


















Podmínky ovlivňující funkčnost a bezproblémový chod čistíren odpadních vod

  • Konkrétní složení a teplota vody
    1. pH
    2. teplota
    3. přítomnost nutrientů
    4. solnost
    5. organické sloučeniny
    6. toxické látky
  • 1. pH
    • optimální rozpětí je 6-8
    • anorganický nebo organický původ odchylky
    • organický původ - např. snížení pH rozkladem tuků, rozpuštěním CO2 vznikajícího při procesech atd.
    • anorganický původ – znečištění Příklad z poslední doby – zaústění kondenzačních kotlů, přechodné snížení pH a nefunkčnost ČOV
  • 2. Teplota vody
    • odolnost mezi 10-30 C
    • pod 10 C - zpomalení procesů (zastavení nitrifikace),viz legislativa jiné požadavky na vody s teplotou nižší než 12 C (opatření vyšší obsah sušiny před zimou apod.)
    • vyšší teploty - zvýšení účinnosti, snížení množství přebytečného kalu a zvýšení spotřeby kyslíku
  • 3. Přítomnost nutrientů
    • BSK5 : N : P = 100 : 5 : 1
    • Pozor tam, kde nejsou klasické komunální vody
    • Nutrienty je třeba dodávkovat (NPK) nebo často jen stáčí smíchat je s komunálními vodami z jiného zdroje
    • Přebytek fosforu jako příčina eutrofizace (srážení fosforu)
  • 4. Vliv solnosti
    • Solnost do 10 mg/l nemá výrazný vliv na biologické čištění
    • možnost zvýšení zákalu jako důsledek syntézy
    • Možnost biomasu adaptovat
    • Pozor na sírany - zápach z tvorby sirovodíku 
    • Soli působí dezinfekčně a můžou negativně ovlivňovat aktivovaný kal ve vaší ČOV
  • 5. Vliv organických sloučenin
    • rozložitelné, netoxické (průběh rozpadu - čas)
    • rozložitelné toxické (průběh rozpadu, egalizace)
    • nerozložitelné netoxické
    • nerozložitelné toxické
    • Desinfekce - potravinářské provozy, bazény
    • Součást technologie výroby
  • 6. Vliv desinfekčních prostředků z hlediska provozu ČOV
    • Je třeba si uvědomit, že většina čistíren je mechanickobiologických (tj. je třeba aby v nich byly podmínky pro život mikroorganismů)
    • Naopak – jsou vyvíjeny stále lepší desinfekční prostředky, aby hygiena prostředí byla co nejlepší
    • Ideál – prostředky, které působí krátkodobě, nebo jen za určitých podmínek a po změně těchto podmínek nejsou toxické vůči okolí…
  • Mytí nádobí a praní
    • CHSK 12,6 mg/l, pH 10,48 !!!! (cca 20 l jedno mytí)
    • Praní – pH 10,45, množství asi 50 l (praní)
    • pH asi 10 při smíchání vody z praní a máchání
    • Problémy v rodinách s malými dětmi, nárazové praní, hotely, penziony ….